…att installera medieboxen?

Det låter krångligare än det är.

En mediebox är enheten som omvandlar ljusimpulser till elektriska signaler. Det finns flera fabrikat och utföranden av dessa boxar. Den variant vi har i vår förening är av fabrikatetet Inteno. Den kan hantera både internet och telefonsignal. För att kunna titta på TV behövs en ytterligare box. Den ingår i ditt abonnemang.

Här finns en installationsanvisning. Det är en film som visa hur det går till.  Vill du hellre se installationsanvisningen i stillbilder går det också bra. Installationsanvisningen beskriver både mediebox och TV-box.

Här och där är det svårt att se, händerna är i vägen. Titta gärna fler gånger!

Det finns ingen speakertext till filmen. Det är tillåtet att stänga av ljudet…

Alla instruktioner finns som textremsor i filmen.

Fiberkabeln är riktigt känslig. Det är viktigt att den inte ’knäcks’, det vill säga att den inte bryts skarpt. När du monterar den i plastlådan som skall sitta på väggen (fibertray) är det extra viktigt att vara uppmärksam på att fiberkabeln inte bryts!

Om det av någon anledning skulle gå åt skogen och din fiberkabel inte längre fungerar, till exempel att du behöver flytta din gateway (medieboxen, den vita) utom räckhåll för din ursprungliga kabel går det bra att byta den. Den finns att köpa hos välsorterade elektronikfirmor. Din kabel skall vara utrustad med ett kontaktdon som har beteckningen SC, i bägge ändar. Simplex Single mode skall det också finnas med i beskrivningen. Det skall dessutom finnas en beteckning på kabeln som talar om att slipningstypen är UPC. Det enklaste sättet att se det på är att kontakten skall vara blå. För att vara säker så läs produktbeskrivningen noga!

Det finns flera leverantörer, du är inte begränsad till att använda den här föreslagna. Vi har har hittat en säljare: Dustin.se. Har du hittat någon annan som fungerar bra är du välkommen att dela med dig av adressen!

Här kommer några exempel på vilka kablar som är lämpliga! Alla kommer från Dustin.se, men det finns säkert flera leverantörer!

En fiberkabel på 3 meter.

En fiberkabel på 2 meter.

En fiberkabel på 1 meter.